2018 Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Πήλιο

17η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ "ΠΗΛΙΟ 2018"
& 9η ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ "ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ"
"Μετατοπίσεις"

26 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου 2018,
ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΗΛΙΟ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κύρια Εργαστήρια  "Πήλιο 2018"

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα Κύρια Εργαστήρια  που γίνονται τα πρωινά , "παραλληλα" (σε ίδια χρονική ζώνη) σε διάφορους υπαίθριους χώρους
Κάθε συμμετέχων/συμμετέχουσα δηλώνει συμμετετοχή σε ένα μονο "κύριο Εργαστήριο" το οποίο παρακολουθεί σε όλη τη διάρκεια της Κατασκήνωσης.
Όσοι έχουν ήδη πληρώσει τουλάχιστον το 50% της συμμετοχής τους και έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εγγραφής στη Κατασκήνωση (βλ Κόστος-Εγγραφές) μπορούν να επιλέξουν Κύριο Εργαστήριο παρακάτω 
Τα Εργαστήρια έχουν περιορισμένο αριθμό θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 26/8/2018 - 1/9/2018 Export event
Για να δηλώσετε συμμετοχή στη συγκεκριμένη δράση πρέπει πρώτα να έχετε λογαριασμό στον ιστοχώρο μας. ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΔΩ ή ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΕΔΩ.

Μεταμορφώσεις ή βασικοί κανόνες επιβίωσης στο μέλλον

Πήλιο 26/8-1/9/2018, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Σόνια Μολογούση, Ηρώ Ποταμούση


Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση – Πήλιο 2018
Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (
www.TheatroEdu.gr)
26/8-1/9/2018 Άγιος Ιωάννης Πήλιο

ΚΥΡΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΩΝ – ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ
Ένα εργαστήριο για νέους 18-24 ετών

Μεταμορφώσεις ή Βασικοί Κανόνες επιβίωσης στο μέλλον

Τζωρτζίνα Κακουδάκη – θεατρολόγος, σκηνοθέτης,  Σόνια Μολογούση - θεατρολόγος, θεατροπαιδαγωγός,   Ηρώ Ποταμούση - κοινωνιολόγος, θεατροπαιδαγωγός


Πως αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου σε σχέση με το περιβάλλον μέσα στο όποιο κινούμαι και υπάρχω; Ποιες διανοητικές διεργασίες αποτελούν τα ερεθίσματα που λαμβάνω καθημερινά και πως μπορώ να τα μετουσιώσω μέσα από το Θέατρο και τις Τέχνες; Ποια είναι η βασική λειτουργία της έννοιας της αλλαγής και ποιος ο ρόλος του ενεργού πολίτη μέσα στην κοινωνία; Καθώς περιβαλλόμαστε καθημερινά από τη συνεχή αλλαγή και την αναπόφευκτη φθορά, πώς καταφέρνουμε να διατηρούμε την ελπίδα πως θα γίνουμε κύριοι των προκλήσεων που διαρκώς προκύπτουν;   Ένα εργαστήριο για νέους 18-23 ετών που έχει ως στόχο να οραματιστούμε, μέσα από την φαντασία και το θέατρο, το παρόν και το μέλλον του εαυτού και του κόσμου μας. Το εργαστήριο θα αξιοποιήσει το περιβάλλον και τους διαφορετικούς χώρους της κατασκήνωσης, τις επιθυμίες και τις προτάσεις της ομάδας για να διερευνήσει και ίσως να φέρει στην επιφάνεια το πολυφωνικό περιεχόμενο της πραγματικότητας και των μεταμορφώσεων της.
Στο εργαστήριο θα αξιοποιηθούν διάφορες τεχνικές της βιωματικής μάθησης και του θεάτρου με αφορμή συγκεκριμένους  μύθους από το ποιητικό έργο του Οβίδιου Μεταμορφώσεις, καθώς και άλλα πρωτότυπα κείμενα που θα μας βοηθήσουν να αποκωδικοποιήσουμε τις επιθυμίες μας, τις προθέσεις μας και τις δυνατότητες μας με στόχο μία ενεργή, δημιουργική και αισιόδοξη φωνή του μέλλοντος.
 

 Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη είναι θεατρολόγος και σκηνοθέτης. Από το 2009 σκηνοθετεί παραστάσεις για νέους: Μετά τον Αφρό (Youth Festival, Θέατρο Χώρα), Tζακ Θορν Ρισπέκτ /Θάβοντας τον αδελφό σου στο πεζοδρόμιο (Θέατρο Χώρα), Αριστοφάνη Όρνιθες, Σαίξπηρ Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, Γκαίτε Φάουστ, Σοφοκλή Αντιγόνη, Aριστοφάνη Νεφέλες,  Ευριπίδη Ελένη(Οκτώβριος 2018 και εξής στο Θέατρο Νέου Κόσμου και σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης). Έχει συνεργαστεί ως δραματουργός σε πάνω από 30 παραστάσεις θεάτρου και χορού. ΄Εχει διδάξει  «Διδακτική του Θεάτρου» στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πάτρας, «Εμψύχωση κούκλας στο Νηπιαγωγείο» στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης  Βόλου και το Διδασκαλείο Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεατρική Αγωγή στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο/ Λύκειο Γέρακα, το ΣΔΕ Φυλακών Κορυδαλλού καθώς και σε πλήθος δημόσιων οργανισμών εκπαίδευσης ενηλίκων και σε διεθνή προγράμματα παιδαγωγικής μέσω του θεάτρου (με τελευταίο το πρόγραμμα της ΄Υπατης Αρμοστείας και του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση για την ένταξη των προσφύγων στην Ελλάδα). ΄Εχει διδάξει αισθητική και δραματουργία κινηματογράφου στο ΙΕΚ Ακμή (2006-2011) και σε διάφορους εκπαιδευτικούς οργανισμούς, ενώ από το 2014 συμμετέχει στην εκπαιδευτική ομάδα του Pitching Lab του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Διδάσκει Ιστορία και Δραματουργία Θεάτρου στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στη δραματική σχολή Πράξη Επτά. Έχει  διευθύνει βιωματικά θεατρικά εργαστήρια σε πανεπιστημιακά φεστιβάλ θέατρου σε Βέλγιο, Λιθουανία, Λευκορωσία, Πολωνία, Γερμανία, Αίγυπτο, Μεξικό, Μεγάλη Βρετανία, κ.ά.  Υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης και του Αρχείου του Εθνικού Θεάτρου (1997- 2004). Συν-συγγραφέας του Βιβλίου «Θέατρο- Θεατρική Αγωγή» (ΙΔΕΚΕ 2007) και «Διαδρομές Βιωματικής Μάθησης» (εκδ. Κέδρος, 2011). Έχει συντάξει τους Οδηγούς Σπουδών των Καλλιτεχνικών Σχολείων για τα μαθήματα Σκηνοθεσία Θεάτρου και Αισθητική/Σκηνοθεσία Κινηματογράφου του ΙΕΠ (2015).  Έχει διοργανώσει πλήθος φεστιβάλ Νέων Δημιουργών σε συνεργασία με διάφορους οργανισμούς και θέατρα. Από τον Απρίλιο 2016 είναι υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

 

 Η Σόνια Μολογούση είναι θεατρολόγος και θεατροπαιδαγωγός, απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και του University of Warwick της Μ. Βρετανίας, όπου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές πάνω στο Θέατρο στην Εκπαίδευση. Έχει εργαστεί εθελοντικά με ομάδες παιδιών και νέων στην Ελλάδα (Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, Δρόμοι Ζωής) και το εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει, επίσης, σεμινάρια πάνω σε διάφορες δραματικές τεχνικές, τo κουκλοθέατρο και τo θέατρο στην εκπαίδευση. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (2011-2014). Ως θεατροπαιδαγωγός εργάζεται σε δήμους και σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από το 2008 έως σήμερα, ενώ έχει επίσης εμψυχώσει εργαστήρια παιδιών, εφήβων, ενηλίκων και εκπαιδευτικών σε συνεργασία με το ΚΠΕ Καστρίου, το ΚΠΕ Μεσολογγίου-Θέρμου, τη Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, τη Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, το British Council, το ΣΔΕ Φυλάκων Κορυδαλλού καθώς επίσης και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στα πλαίσια του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ; Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες».

 

Η Ηρώ Ποταμούση είναι απόφοιτη του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Θέατρο στην Εκπαίδευση στο University of Warwick της Μ. Βρετανίας, όπου και ασχολήθηκε ερευνητικά με τα θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα (TiE programmes). Είναι υποψήφια διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει παρακολουθήσει και έχει εκπαιδευτεί σε εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε θεματικές ενότητες Δυναμικής και Λειτουργίας Ομάδας, Επικοινωνία, Ηγεσία και Παρακίνηση. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (2008-2011). Εργάζεται ως Κοινωνιολόγος σε σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το 2015. Από το 2008 ασχολείται με τον σχεδιασμό συνοδευτικού εκπαιδευτικού υλικού σε  εφηβικές παραστάσεις (ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου/Δ. Αβδελιώδης, Θέατρο Επί Κολωνώ / Μ. Παπαδημητρίου, Θέατρο του Νέου Κόσμου/Τζ. Κακουδάκη κα.). Ως επιμορφώτρια και θεατροπαιδαγωγός έχει σχεδιάσει και εμψυχώσει εργαστήρια παιδιών, εφήβων και εκπαιδευτικών καθώς και θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα που προσεγγίζουν κοινωνικά ζητήματα σε συνεργασία με οργανισμούς στην Ελλάδα (ΕΚΠΑ, ΜΚΟ Ance, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Council of Europe κ.α.) και το εξωτερικό (Liverpool Institute of the Performing Arts, University of Warwick).


x